Zweetvoeten

Iedereen heeft zweetvoeten, ook jij. De één heeft ze meer dan de ander. Met name bij warm weer hebben veel mensen er last van door (te) warm schoeisel met onvoldoende ventilatie. Zweetvoeten gaan gepaard met een onprettige geur. Bij voortdurende en zeer sterke transpiratie kunnen problemen optreden. Door het vochtige milieu rondom de voetzool kunnen bacteriën en schimmels gemakkelijker tot een infectie leiden.

Hoe ontstaan zweetvoeten?
De geur van zweetvoeten wordt vaak beschreven als ammoniak-achtig, azijn of kaas-achtig. Voor de meeste mensen is het een penetrante en onaangename geur.

De geur van zweetvoeten wordt veroorzaakt door drie dingen (bron: Wikipedia):
- een zekere mate van vochtproductie;
- een voedingsbodem voor bacteriën. Brevibacteria, m.n. Brevibacterium epidermidis, worden beschouwd als een belangrijke oorzaak van zweetvoeten, omdat ze dode huidcellen op de voet consumeren en daarbij aminozuur methionine omzetten in methaanthiol, dat een zwavelachtige geur heeft;
- een temperatuur van tussen de 30 en 40 graden.
Zijn deze drie factoren aanwezig dan kunnen bacteriën zich snel vermenigvuldigen en leiden tot stinkende zweetvoeten.

Wat te doen tegen zweetvoeten
Sommige personen hebben simpelweg meer last van zweetvoeten, dan anderen. Het ontstaan van zweetvoeten kan versneld worden door (te) warm schoeisel met onvoldoende ventilatie (draag bij voorkeur leren schoenen, geen kunststof). Ook een verkeerde sokken-keuze verergert het zweten, 100% katoenen of wollen sokken zijn het beste. Ook hier is kunststof uit den boze. Bij voortdurende en zeer sterke transpiratie kunnen - naast de geur - problemen optreden. Door het vochtige milieu rondom de voetzool kunnen bacteriën en schimmels gemakkelijker tot een infectie leiden. Bij meer dan gemiddelde zweetvoeten helpt het om inlegzolen van cederhout te dragen.

 

Elke tips:

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: cederhouten inlegzolen helpen geweldig goed tegen zweetvoeten. Maar er is wel een aantal andere zaken, die je ook moet doen, de basics:
1. Was je voeten erg goed, liefst twee keer per dag.
2. Droog ze daarna goed af.
3. Trek schone sokken aan. Sokken van natuurlijk materiaal, zoals katoen, zorgen dat je voeten kunnen blijven ademen. Polyester sokken zijn het slechtst, niet doen!
4. Draag leren schoenen. Leer ademt. Als de zool ook van leer is, is het nog beter. Ook hier geldt: polyester schoenen zijn het slechtst, niet doen! Als je graag met blote voeten in je sneakers wil, kan dat goed met cederhouten inlegzolen. Maar kies wel voor sneakers van leer of katoen.
5. Wissel elke dag van paar schoenen.. Zo krijgen je schoenen de kans om te ademen en te drogen. Dit remt de bacteriegroei.