Schimmelnagel

Een schimmelnagel is een verdikte, verkleurde en brokkelige nagel, veroorzaakt door een schimmelinfectie die in de nagel groeit.

Een verdikte brokkelige nagel wordt in de volksmond ook wel een kalknagel genoemd. In de meeste gevallen wordt een kalknagel veroorzaakt door een schimmelinfectie, maar niet altijd.

Een verdikte nagel kan ook een groeistoornis zijn, die niet veroorzaakt wordt door schimmel, maar door iets anders, bijvoorbeeld door slechte vaten, door ouderdom, door een huidziekte zoals psoriasis etc.

De behandeling

Een schimmelnagel geneest zelden of nooit vanzelf en behandeling is noodzakelijk om uitbreiding te voorkomen.

De huisarts kan geneesmiddelen voorschrijven die hardnekkige schimmels kunnen bestrijden, maar deze kunnen bijwerkingen hebben op organen zoals lever en nieren.

Een andere mogelijkheid is een schimmelbehandeling waarbij de aangedane nagel zover mogelijk weggefreesd wordt waarna er een prothesenagel geplaatst wordt. Deze is niet van een echte nagel te onderscheiden.

Daarnaast moet men 2x daags sprayen met een schimmeltinctuur en om de 6 weken terugkomen voor controle van de schimmel en om eventueel een nieuwe nagel te plaatsen. Met deze methode worden zeer goede resultaten behaald.

De feiten

Schimmelnagels komen zeer veel voor. Geschat wordt dat in Nederland 5% van de bevolking één of meer schimmelnagels heeft.

Het is belangrijk te weten dat een voetschimmel in de meeste gevallen zeer hardnekkig is en dat de behandeling enkele maanden tot een jaar kan duren.