Likdoorn
Een likdoorn wordt ook wel clavus, of in de volksmond eksteroog genoemd. Het is een pijnlijke, naar binnen groeiende eeltplek. Likdoorns komen vaak voor.
Vrouwen hebben vaker een likdoorn dan mannen. De reden hiervoor is dat veel vrouwen te nauwe schoenen dragen. Meestal ontstaat een likdoorn bovenop een teengewrichtje omdat daar de schoen op drukt. Likdoorns bevinden zich ook vaak tussen de kleine teen en de teen ernaast.
Hoe ziet een likdoorn eruit?
Een likdoorn is wigvormig. U ziet duidelijk de grenzen met de normale huid. De plek is maximaal enkele millimeters groot. Een likdoorn is pijnlijk en bevindt zich meestal op een van de volgende plaatsen:
- Onder de voetzool
- Boven op de tenen
- Tussen de tenen (vaak tussen de kleine teen en de teen ernaast)
Likdoorns voelen over het algemeen hard aan, maar er bestaan ook zachte likdoorns. Het is vaak lastig om een likdoorn van een voetzoolwrat of van eeltvorming te onderscheiden.
Hoe ontstaat een likdoorn?
Een likdoorn ontstaat als gevolg van het extra groeien van de huid (verhoorning) op plaatsen waar veel druk wordt uitgeoefend, of die onderhevig zijn aan wrijving. Een likdoorn kan onder andere ontstaan door:
- Verkeerde schoenen (te nauw, te spits of te hoge hakken)
- Ouder worden (dunnere huid, veranderingen in gewrichten, suikerziekte)
- Herhaaldelijke belastende bewegingen (karate, hardlopen, gereedschap)
- Standsafwijkingen van de voet
- Onvoldoende verzorging
Behandeling
Een likdoorn kan steeds pijnlijker worden en verdwijnt meestal niet vanzelf.
De pedicure kan deze (meestal) pijnloos verwijderen en daarna de aangedane plaats eventueel drukvrij leggen.