Wrat

Over het algemeen zijn wratten eerder hinderlijk dan schadelijk voor de gezondheid. Toch worden ze als vervelend ervaren. Daarbij kunnen wratten op de voeten pijnlijk zijn bij het lopen, waardoor men zich bovendien een voor de spieren of skelet belastende wijze van lopen aanleert. Wratten worden veroorzaakt door een virusinfectie en zijn daarom besmettelijk. Ze ontstaan drie tot zes maanden nadat de huid met het virus in contact is gekomen. Er bestaan wel dertig soorten virussen, die wratten veroorzaken, maar verder onschuldig zijn. Kinderen hebben eerder last van wratten dan volwassenen, omdat hun afweersysteem vaak nog niet zo sterk is.

 
De behandeling van wratten is afhankelijk van de type wrat, locatie en grootte.

In de praktijk wordt gebruik gemaakt van:

H.T.C.
Met deze methode wordt de wrat onder hoge temperatuur weggebrand. Hiervoor worden 3 behandelingen ingepland (om de 4 dagen). Deze methode is niet geheel pijnloos maar aanzienlijk minder pijnlijk dan het bevriezen bij de huisarts.
Het voordeel is dat er vrijwel geen napijn is.

Salicyl
Hierbij wordt een pakking geplaatst welke 2 dagen moet blijven zitten. Hierna komt u terug in de praktijk en wordt de wrat verwijderd. De huid is echter nog niet geheel "wrat-vrij". U kunt nu zelf eenvoudig de behandeling thuis voortzetten.

Voorkomen van wratten
Het is belangrijk om niet aan wratten te krabben. Daarmee maak je het virus vrij en geef je de besmetting de kans zich uit te breiden. Het virus wordt vaak in zwembaden, doucheruimten en sportzalen verspreid. Draag daarom altijd schoenen of badslippers op dergelijke plaatsen en was en droog je voeten grondig, na een bezoek aan sauna, zwembad of sportzaal. 

Advies:
– Niet krabbelen of peuteren aan de wrat.
– Was de voeten iedere dag. Het liefst met weinig of geen zeep (Ph-neutraal) en droog  de voeten zorgvuldig af.
– Gebruik niet gezamenlijk handdoeken.
– Draag ieder dag schone sokken die het transpiratievocht opnemen.
– Draag goed passend en goed ventilerend schoeisel, bij voorkeur van leder.
– Wissel dagelijks van schoenen en draag in gemeenschappelijke douche- of (zwem) badruimten slippers.
– Draag sportschoenen in de sportzaal.