Voetschimmel

 

Voetschimmel is een veelvoorkomende huidinfectie. Deze wordt veroorzaakt door een schimmel die zich voedt met de bovenste laag van de huid, met name tussen de tenen en aan de zijkant van de voeten. Dit uit zich in wit/grijze schilfers, kloofjes en soms roodheid, met eventueel pijn en jeuk. Voetschimmel is op verschillende manieren te behandelen, maar kan gemakkelijker terugkomen.

Wat is voetschimmel?
Voetschimmel (medische term: tinea pedis) is een huidinfectie aan de voeten die vooral tussen de tenen en aan de zijkanten van de voeten zichtbaar is. Je herkent het aan kloofjes tussen je tenen, of wit/grijze huidschilfers op die plek, maar eventueel ook aan de zijkanten van je voeten. Hier zie je soms ook een ronde, rode verkleuring.

De aangedane plekken kunnen behoorlijk jeuken en je kunt ook last hebben van stekende pijn.

 

Voetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd, omdat het makkelijker ontstaat in een warme, vochtige omgeving. In het Engels staat de aandoening bekend als 'athlete's foot'. Ook in kleedkamers, sauna's en fitnessruimtes kun je het makkelijk oplopen. Omdat deze schimmel besmettelijk is, loop je eigenlijk risico in alle ruimtes waar veel mensen op blote voeten rondlopen. Maar ook door knellende, slecht ventilerende schoenen of sokken te dragen, vergroot je het risico op zwemmerseczeem.


Voetschimmel komt veel voor: zo'n 10 procent van de bevolking heeft er last van; onder de volwassen mannen gaat het zelfs om 20 procent. Als je eenmaal zwemmerseczeem hebt gehad, is het ook niet makkelijk om er volledig vanaf te komen. De schimmel laat namelijk sporen achter in je sokken en schoenen. Zelfs door deze te wassen, verwijder je ze niet. Daardoor kun je steeds weer besmet raken. Op zich is voetschimmel niet ernstig, maar wel vervelend en hardnekkig. Bovendien kan de huid zo beschadigd raken dat je ook makkelijker een bacteriële infectie oploopt, met nog meer pijn en klachten als gevolg.


Oorzaken van voetschimmel
Voetschimmel wordt veroorzaakt door een bepaald type schimmel dat zich voet met de hoornlaag van je huid. Deze heeft bepaalde omstandigheden nodig om voor een infectie te zorgen; met name een warme, vochtige omgeving. Als je voeten dus met zulke plekken in aanraking komen en je ze niet goed afdroogt, kun je schimmel oplopen. Op blote voeten lopen in openbare ruimtes is de belangrijkste factor in het oplopen van voetschimmel.

 

Behandeling:

Er zijn verschillende producten te gebruiken tegen voetschimmel, laat je daarom goed adviseren.

 

Elke tips;

- draag slippers op zwembaden.

- droog de voeten goed af na het douchen. (ook tussen de tenen)

- trek elke dag schone sokken aan.