Blaar

Een blaar is een beschermend vochtkussen met een blaas, gevormd door de bovenste huidlaag en een bodem bestaande uit de onderste huidlaag. De blaarbodem vormt in 24 uur een nieuw huidlaagje. Voor een snelle genezing en het voorkomen van infecties is het van belang dat een blaar de eerste 24 uur gesloten blijft. Een blaar geneest het snelst als hij heel blijft, maar het vocht eruit wordt gezogen.

Wondvorming:

De huid is door de combinatie van druk, warmte, vocht en wrijving rood en geïrriteerd.

 

Blaarvorming:

Houdt de wrijving aan, dan komt de bovenste huidlaag

los van de daaronder liggende en de holte vult zich met vocht.

 

Open wond:

Een opengescheurde blaar vormt een open wond die kan ontsteken.

 

Korstvorming:

De wond droogt uit, er vormt zich een korst. Deze remt de vorming van nieuwe huidcellen die noodzakelijk zijn voor de wondgenezing. Daarom moeten de cellen uit dieper gelegen lagen komen waardoor de huid maar langzaam geneest.

 

Genezing:

Als er een korstje is ontstaan, dan laat dat in dit stadium los. De blaar is nu volledig genezen en er heeft zich nieuw weefsel gevormd.

Om infecties te voorkomen kan je het gebied rondom de blaar met betadinejodium ontsmetten. Vervolgens maak je aan de zijkant een kleine opening, bijvoorbeeld met een gedesinfecteerde naald, en druk je het vocht met een steriel gaasje eruit. Zorg er voor dat al het vocht er uit gaat. Het losse stuk huid kan je beter niet verwijderen, omdat er dan makkelijker een infectie ontstaat. Plak de plek strak af met een pleister (zonder gaas). Meestal kan je dan gewoon weer verder lopen.

 

Wat te doen tegen blaren?
Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving. Door de volgende tips in acht te nemen voorkom je blaarvorming:
1) Besteed veel aandacht aan het kopen van goed passende schoenen. Laat altijd de maat nemen en altijd als je staat.
2) Koop schoenen bij voorkeur aan het einde van de dag. Dan zijn de voeten altijd wat gezwollen.
3) Draag altijd sokken of kousen zodat je voeten en schoenen van elkaar gescheiden zijn.
4) Houd uw voeten droog.

 

Wanneer naar de huisarts?
In de meeste gevallen worden voetblaren gezien bij grote sportevenementen zoals wandeltochten. Soms raakt een blaar geïnfecteerd. De blaar wordt dan rood en er ontstaat pus. Een dergelijke infectie heeft heel zelden zelfs een ontsteking van de lymfebanen en regionale lymfeklieren (in de liesstreek) tot gevolg. Loopt er vanaf de blaar een rode streep over de huid omhoog en/of heeft u last van pijnlijke en/of gezwollen lymfekliertjes in de liezen of oksel, neem dan contact op met uw huisartsenpraktijk.