Kloven

Voetkloven zijn barsten of scheuren in de huid van de voeten. Kloven kunnen enkele millimeters tot een centimeter lang zijn. Aan het oppervlak van de huid zijn ze breder dan dieper in de huid.

Kloven in de voeten komen vaak voor in de droge en harde huid van de hielen (droge kloven). Maar ze zijn ook in de zachte, vochtige huid tussen de tenen (vochtige kloven) te vinden.

Wanneer een kloof net ontstaan is, is deze meestal niet pijnlijk. In een later stadium kunnen ze wel behoorlijk pijnlijk worden.

Hoe ontstaan droge kloven?

Kloven in de voeten zijn meestal een gevolg van uitdroging. De huid van de voeten bevat van nature weinig talgkliertjes en droogt daarom snel uit.

Een droge huid is minder elastisch, waardoor de huid bij belasting niet soepel kan meebuigen. Hierdoor barst de huid en ontstaan er kloven.

De randen van de kloven zijn eeltig en hard. Onderin de kloof is de huid juist erg dun en kan de kloof gaan bloeden. Bij voortdurende belasting – door veel staan of lopen - kunnen kloven in de voeten dieper worden en gaan ontsteken.

Oppervlakkige kloven in voeten komen meestal in de zomer voor door veelvuldig lopen op slippers. De hiel steekt vaak over de rand van de slipper heen en wordt bij het lopen zwaar belast. De huid beschermt zichzelf met overmatige eeltvorming en hierin kunnen gemakkelijk kloven ontstaan.

 

Hoe ontstaan vochtige kloven?

Vochtige of weke kloven tussen de tenen ontstaan door overmatige transpiratie of langdurig contact met water. De huid verweekt en raakt hierdoor gemakkelijker beschadigd.

Dit is een ideale omgeving voor voetschimmel, een belangrijke oorzaak van vochtige kloven in voeten.

 

Behandeling

Bij droge kloven in voeten is de behandeling gericht op het verbeteren van de elasticiteit van de huid. De pedicure kan de dikke laag eelt verwijderen en een voedende, herstellende zalf adviseren. Hierdoor kan de huid weer soepel meebuigen en kunnen kloven zich weer sluiten.

Bij vochtige kloven is de behandeling gericht op het bestrijden van schimmelinfecties. De kloven worden behandeld met een schimmeldodend product en men krijgt het advies mee om de huid zo droog mogelijk te houden; dat wil zeggen de huid (vooral tussen de tenen) heel goed afdrogen en zo min mogelijk het water in gaan